thomas-tixtaaz-RA6vbIVis2Y-unsplash

Ansvarfulla Investeringar & Hållbarhet

Hållbarhetsrisker innebär en miljö-, social eller styrningsrelaterad händelse eller -förhållande som, om den inträffar, skulle kunna orsaka en faktisk eller potentiell negativ påverkan på investeringens värde eller samhället. För oss innebär därför en ansvarsfull investering, oavsett förvaltningsprofil, en som utöver ekonomisk avkastning också tar hänsyn till de förknippade hållbarhetsriskerna. Därför är hållbarhetsrisker integrerade i alla våra fonders investeringsbeslutsprocesser.

Integrering av hållbarhetsrisker


Läs mer om Finserves Nordics hantering för ansvarsfulla investeringar, samt integrering av hållbarhetsrisker i Finserve Nordics policy för ansvarsfulla investeringar.

Utifrån kraven i Europeiska Unionens förordningen 2019/2088 finns vidare beskrivning om fondernas integrering av hållbarhetsrisker och strategi beskrivet i respektive informationsbroschyr. 

För att effektivt kunna hantera integrationen av hållbarhetsrisker i den löpande förvaltningen har styrelsen för Finserve antagit Policy för integration av hållbarhetsrisker som alla fonder under Finserves förvaltning ska följa. Förutom vägledning till investeringsproffs angående Finserves ansvarsfulla investeringsprocess, innehåller policyn en undantagslista. Syftet med detta är att säkerställa att investeringar inte sker i företag och i branscher som Finserve anser stå i direkt konflikt med det hållbarhetsåtagande Finserves styrelse antagit.

Vi utesluter företag som är involverade i produkter och tjänster inom kontroversiella vapen (klustervapen, antipersonella landminor, biologiska vapen, kemiska vapen), tobak, pornografi, kol- och uranbrytning. Fonderna utesluter även företag som bryter mot internationella konventioner och som är föremål för internationella sanktioner. Även företag vars verksamhet inte faller under undantagslistan kan innebära hållbarhetsrisker. Dessa kan, men behöver inte vara avgörande för vilka investeringar som väljs ut i respektive fond, givet att de är förenliga med den enskilda fondens information.

Förordning om offentliggörande av hållbar finans 2019/2088

SFDR infördes för att öka transparensen, publicera hållbarhetsinformation på företags- eller produktnivå och klassificera produkter utifrån dess ambition och strategi för hållbara investeringar

Aktieägarnas engagemang

Baserat på kraven i förordning 2019/2088/EU och, i tillämpliga fall, ytterligare beskrivna i de relevanta fondernas PAI-utlåtande.

Uppförandekoder och internationella standarder

Finserve har undertecknat FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (UN PRI), världens största samarbetsorgan för ansvarsfulla investeringar. Att Finserve är firmatecknare innebär också att alla fonder under Finserves förvaltning är skyldiga att införliva PRI:s sex principer för ansvarsfulla investeringar. Avtalet är inte bindande men genom att skriva under principerna har Finserve förbundit sig med medel att införliva och implementera ESG-aspekterna (Environmental, Social and Corporate Governance) i det dagliga arbetet och i investeringarna.

Engagemanget utvärderas årligen genom att lämna en rapport om vårt arbete med hållbara investeringar. I början av 2021 gick Finserve med i organisationen Sveriges Forum för hållbara investeringar (SWESIF), en oberoende förening för samarbete i hållbarhetsfrågor. Under första halvåret 2022 kommer ett utvecklingsarbete att äga rum för att anpassa hållbarhetsprofilen till de upplysningskrav som SFDR ställer. När arbetet är klart är tanken att Hållbarhetsprofilen på ett tydligt sätt ska ge investerare möjlighet att jämföra fonder kopplade till Hållbarhetsprofilen kring vilka hållbarhetskriterier de använder i sin förvaltning utifrån de krav som EU ställer. När detta arbete är klart kommer Finserve att publicera sina fonders respektive hållbarhetsprofiler på sin hemsida.