Månadsrapport april 2022 – SCF I

Månadsrapport april 2022 – SCF I

Scandinavian Credit Fund I AB(publ) redovisar en NAV kurs för april på 102,32.

Det är en uppgång med 0,65 (0,64 %), det är en mycket bra månad.

Inflöde för april månad är 23 miljoner kronor stort tack för det.

Nyutlåningen i april är ca 22 miljoner kronor.

Vi har ju som tidigare nämnts sålt en fastighet i Norrtälje som fonden pantrealiserat sedan tidigare. Nu är tillträdesbokslutet klart och överskottet kan läggas till resultatet för april, det är ca 10 bp. Det ger lite extra skjuts till NAV i april och visar på vår hantering av pantrealiserade objekt fungerar och är till er andelsägares bästa. All värdeökning i dessa objekt tillfaller andelsägarna till 100%.

Våra utlåningsobjekt klarar sig bra givet den information vi besitter i dagsläget, vi följer givetvis alla bolag lika noggrant som under covid. Vi fortsätter med arbetet för att avveckla bolag som vi pantrealiserat och jag återkommer när jag kan avslöja mer om detta.

Marknaden

Inflationsoro, centralbanker samt covid i kina är det som påverkar riskfyllda tillgångar samt obligationsmarknaderna just nu. Kriget i Ukraina ligger och lurar i bakgrunden som ett extra orosmoln.

FED ledamöter tävlar om att vara den mest hökaktige ledamoten nu och skickar tillväxtaktier rakt ner i källaren. Den FED put som tidigare fanns är borta, nu är det inflationsbekämpning som gäller 100% och Nasdaq har gått uselt hittills i år.

Riksbanken gjorde en kovändning och det är jag glad för dock är nog deras ränteban lite för låg, jag tror de behöver höja lite snabbare och lite mer, men bra gjort att ändra sig.

Nedan kan ni se att marknaden flyttat upp räntebanorna sedan förra månaden och att USA kommer börja lätta på penningpolitiken om ca 18 månader. Det vill säga FED höjer för mycket för snabbt.

Covid i Kina riskerar att stöka till det för världshandeln igen hoppas att flaskhalsarna som uppstått löser upp sig snarast.

Det finns inget idag som pekar på att 2022 blir ett lugnt år på de finansiella marknaderna.

 

(källa Bloomberg)

Jag kan inte låta bli att göra en jämförelse med en lång svensk obligationsfond sedan SCF I startade. Det är utmanade att motivera att lägga pengar i en statsobligationsfond när det finns andra alternativ som exempelvis SCF I.