Månadsrapport mars 2022 – NFF

Månadsrapport mars 2022 – NFF

NAV kurs i mars blev 101,69 vilket ger en uppgång för månaden på 0,57 (0,5637%). Det är en stabil och bra månad, fonden taktar enligt plan.
Inflöde för mars månad är 23 miljoner kronor stort tack för det.

Marknaden
​Tillbaka till fundamentala faktorer som påverkar marknaderna.

Marknaden är cynisk och just nu så ser den Ukraina kriget som en lokal konflikt och inte ett geopolitiskt problem som börserna initialt diskonterade. Det är möjligen rätt kortsiktigt tänkt och andravågen av stigande energipriser samt livsmedelspriser är ju helt beroende av hur länge konflikten i Ukraina håller på.

Marknaden är som vanligt före centralbankerna när det gäller att prisa in kommande räntehöjningar se graf nedan. Det skall bli intressant att se om Ingves byter fot till höjningar redan i vår. All fakta talar för det utom hans tidigare beteende. Det som fram för allt riskerar en smäll om handling och retorik gör marknaden besviken är kronan. Den har återhämtat en hel del från tidigare i år men är rätt sårbar för negativa nyheter.

(källa Bloomberg)

​Fonden har ingen direkt eller indirekt exponering mot Ryssland som vi känner till idag. Vi fortsätter att ha en tät dialog med våra låntagare om hur de påverkas av den rådande situationen. Vi har ju galopperande inflation, krig samt covid i kina att följa upp. Det ser dock bra ut som helhet.

Jämförelse

Jag kan inte låta bli att göra en jämförelse med en lång svensk obligationsfond sedan NFF startade. Det är utmanade att motivera att lägga pengar i en statsobligationsfond när det finns andra alternativ som NFF.