När vi pratar om småbolag finns det olika definitioner beroende på vem du frågar. Fondindustrin och Stockholmsbörsen har olika sätt att kategorisera företag baserat på deras storlek. Låt oss reda ut begreppen så att du enkelt kan förstå skillnaderna.
Fondindustrin vs. Stockholmsbörsen
För enkelt förklara kan du tänka dig att vi pratar om storlekar på företag som olika klädstorlekar. Förvaltarna och Stockholmsbörsen har båda sina egna sätt att mäta vad som är ”små” och ”medelstora” företag – ungefär som att två klädmärken kan ha olika storleksguider.
Fondindustrins definition:
Förvaltarna definierar sina storlekar baserat på Stockholmsbörsens totala värde, och de använder procent som sitt måttband.
- Micro Cap-bolag: Bolag som är mindre än 0,1 % av Stockholmsbörsens totala värde – alltså bolag värda mindre än cirka 14 miljarder kronor. De här är som de allra minsta storlekarna i butiken.
- Småbolag: Bolag som är mindre än 1 % av börsens värde, vilket betyder att de är värda upp till cirka 140 miljarder kronor. De är betydligt större än Micro Cap-bolagen men fortfarande små jämfört med de största bolagen på börsen.
Stockholmsbörsens definition:
Stockholmsbörsen använder en helt annan måttstock och baserar sina storlekar på företagens faktiska marknadsvärde, istället för att räkna i procent av det totala börsvärdet.
- Småbolag (OMX Small Cap): Här definieras småbolag som bolag med ett värde under 1,5 miljarder kronor. Så enligt Stockholmsbörsen är dessa bolag mycket mindre än vad förvaltarindustrin kallar småbolag.
- OMX Mid Cap: Bolag med ett värde upp till 11 miljarder kronor hamnar här. Det är Stockholmsbörsens mellanstora bolag.
- Micro cap då? Stockholmsbörsen har ingen officiell kategori för Micro Cap-bolag. Det är alltså ett fritt territorium för fondförvaltarna att definiera!
Den stora skillnaden:
Med andra ord, om vi följer fondindustrin, är ett småbolag mycket större än vad Stockholmsbörsen skulle kalla ett småbolag. Fondindustrins ”småbolag” kan vara upp till 140 miljarder kronor i värde, medan Stockholmsbörsens småbolag stannar vid 1,5 miljarder kronor. Så en storlek extra extra small (Micro Cap) i fondindustrin kan vara större än en storlek medium (Mid Cap) på Stockholmsbörsen!
Men här kommer en viktig detalj:
Det innebär också att fonder som investerar i bolag upp till 140 miljarder kronor fortfarande kan kalla sig för ”småbolagsfonder” enligt fondindustrin – trots att de ofta innehåller större bolag, långt över vad Stockholmsbörsen skulle definiera som småbolag. Många småbolagsfonder idag har sina innehav över Stockholmsbörsens 11-miljardersgräns för Mid Cap dvs. de skulle enligt Stockholmnsbörsen vara Large Cap bolag.
Finserve Micro Cap – Vi investerar i äkta småbolag
Här är vad som gör Finserve Micro Cap unik:
- Vår strategi fokuserar på äkta småbolag. Vi investerar i bolag med ett genomsnittligt marknadsvärde på cirka 2,8 miljarder kronor, vilket är betydligt lägre än genomsnittet för andra småbolagsfonder.
- Låg korrelation med konkurrenter. Genom att rikta oss mot mindre bolag skapar vi en portfölj som inte överlappar med de större bolagen i många ”småbolagsfonder”.
- Tillväxtpotential. Vi identifierar systematisk bolag som fortfarande är små nog att dra nytta av sin storlek och växa snabbt, vilket ger oss en unik position att generera högre avkastning över tid.
Varför välja Finserve Micro Cap?
Vill du investera i företag som verkligen passar in i småbolagskategorin, utan att riskera att få en portfölj full av mindre Large Cap-bolag och stora Mid Cap-bolag som småbolagsfonderna äger? Då är Finserve Micro Cap rätt val för dig. Vi siktar på att överträffa OMX Small Cap-index med flera procent årligen genom att systematiskt hitta och investera i bolag med stor tillväxtpotential.
Vill du investera i äkta småbolag innan de växer ur sina småbolagskläder? Då är Finserve Micro Cap fonden för dig!