Tredje svensken någonsin i rymden – Spännande framtidsutsikter för rymdindustrin 2024

Tredje svensken någonsin i rymden – Spännande framtidsutsikter för rymdindustrin 2024

Spännande framtidsutsikter för rymdindustrin 2024
I natt lyfte raketen Falcon 9 med rymdkapseln Dragon och fyra astronauter. Däribland fanns en strålande glad Marcus Wandt för att representera Sverige och Europa i rymden i två veckor.

Rymden växer i betydelse och vi ser ett spännande år framför oss.

SpaceX:s Starship: ett språng framåt
2024 förväntas bjuda på ännu fler tester av SpaceX:s Starship, den kraftfullaste uppskjutningsfarkosten som någonsin byggts. Trots två explosioner i luften under de första testerna har betydande förbättringar gjorts, vilket visar på SpaceX:s kultur av snabb innovation. Vi ser fram emot möjligheten till en fullständig omloppsbana nästa år.

Historiska månlandningar i sikte
Ett rekordantal privata företag, inklusive Astrobotic, Intuitive Machines, Firefly Aerospace och ispace, planerar att försöka landa på månen. Framgång för något av dessa företag skulle vara en historisk förstaplats, som bryter nationers monopol på månlandningar.

Banbrytande satellitoperationer
2024 kommer också att visa avancerade framsteg inom satellitoperationer. Håll ögonen öppna för startup-företag som True Anomaly och Atomos Space som visar spetsteknologi inom rendezvous och närhetsoperationer (RPO) samt orbitalöverföringar. Astroscale och Varda Space Industries tar tekniken längre med uppdrag för skräpborttagning i omloppsbana och tillverkning i rymden.

Rakettester: nya aktörer och veteraner
Utöver SpaceX präglas uppskjutningsmarknaden av hög aktivitet. Första uppskjutningarna av Blue Origins New Glenn, Rocket Labs Neutron och Sierra Spaces Dream Chaser är bland de efterlängtade premiärerna. Uppdateringar från Stoke Space, Relativity och det andra flygtestet av ABL Space Systems RS1-raket är också förväntade.

Året framåt: innovation och milstolpar
Trots finansiella motgångar signalerar rymdindustrins motståndskraft och innovation ett händelserikt 2024. När sektorn rör sig bortom policyer för låga räntor fortsätter fokus på venture-backade startups att driva spektakulära framsteg inom rymdteknik och utforskning.

Rymden är ett av Finserve Global Security Funds huvudteman och en megatrend framåt. Fonden investerar i bolag som är lönsamma och viktig för utvecklingen i rymden och vår resa mot digitalisering.

Fonden har rivstartar året är upp ca 5 % vid dagens datum.

Vi ser att våra huvudteman är väldigt relevanta för 2024 och framåt. Geopolitisk oro pekas ut som en av de största riskerna för aktiemarknaderna 2024 och det påverkar även förutsättningarna i rymden. Fonden Finserve Global Security Fund är helt unik i sin inriktning.