1. Hemsida
  2. Nyheter
  3. Nordic Factoring Fund månadsrapport – augusti 2024

Nordic Factoring Fund månadsrapport – augusti 2024

Andreas Konstantino

Nordic Factoring Fund AB (publ) redovisar en NAV-kurs för augusti på 103,96, en ökning med 0,45 % mot föregående månad. 

Investering i Finserve Nordic Factoring Fund erbjuder investerare tillgång till en väldiversifierad portfölj med låg volatilitet, bestående av över 250 motparter med hög kreditvärdighet. Fondens portfölj har en låg korrelation med andra tillgångsslag som räntor, aktier, traditionella krediter, valutor och råvaror. Fondens volatilitet ligger på 0,3 % på en 12-månaders rullande basis. 

Under den gångna månaden har fonden lyckats bibehålla en välbalanserad risknivå i portföljen och utsikterna för framtiden ser fortsatt stabila ut. Den nuvarande strategin visar sig vara framgångsrik med avkastning i linje med målavkastningen till en attraktivt låg risknivå. Riksbankens beslut att sänka räntan i augusti, samt prognosen om ytterligare sänkningar under 2024, stärker fondens konkurrenskraft på sikt. Det gör fonden än mer attraktiv, särskilt i jämförelse med andra lågriskplaceringar, som sannolikt kommer att ge lägre avkastning till följd av de kommande räntesänkningarna.  

Inga nya investeringar har genomförts under perioden, men förvaltarteamet ser positivt på den nuvarande portföljsammansättningen inför höstens marknadsutveckling. Den nuvarande trenden med sjunkande räntor, i kombination med tecken på återhämtning inom vissa marknadssegment, skapar gynnsamma förutsättningar för factoring som ett attraktivt finansieringsalternativ. Detta gör factoring till en alltmer fördelaktig lösning för företag, som kan integreras effektivt med mer traditionella finansieringsmetoder. 

Vi bedömer att fonden har fortsatt goda utsikter för att leverera en attraktiv riskjusterad avkastning med låg volatilitet. De underliggande motparterna i portföljen har i genomsnitt en kreditrating på A, och hela portföljen är skyddad av kreditförsäkringar för att minimera risken vid eventuella konkurser. Den låga försäkringspremien indikerar att portföljsammansättningen bedöms som tillfredsställande av försäkringsbolagen och återspeglar kvaliteten i de underliggande processerna och motparterna. 

Prognoser 
Inflationen fortsätter att minska och närmar sig nu de nivåer som centralbankerna eftersträvar. I flera länder har det dessutom uppstått oro för att inflationen kan bli för låg innan de planerade räntesänkningarna får avsedd effekt. Trots en allmänt förväntad inbromsning har den globala realekonomin visat större motståndskraft än vad som tidigare förutspåtts. I USA börjar dock tydligare tecken på en avmattning att framträda, och det finns en växande oro över att Federal Reserve har agerat för långsamt med att sänka räntan. Denna osäkerhet skapade volatilitet på finansmarknaderna i början av augusti, då farhågor om en nära förestående recession uppstod. Många ser dock möjligheten till en så kallad ”mjuklandning” om Federal Reserve påbörjar en sänkning av räntorna. 

Förväntningarna är att Europeiska centralbanken (ECB) kommer att sänka räntan den 12 september för att stimulera ekonomin. Trots att inflationen minskar är vissa underliggande faktorer, såsom tjänsteinflation, fortfarande på höga nivåer. Samtidigt visar euroområdet tecken på svaghet, särskilt i Tyskland. ECB vill undvika att dämpa tillväxten för mycket, och marknaderna förväntar sig att fler centralbanker kommer att sänka räntan, vilket ökar trycket på ECB att agera för att stödja ekonomin och undvika en recession. 

Sverige är betydligt mer känsligt för ränteförändringar än USA och övriga Europa. Högre skuldnivåer och en övervikt av bostadslån med rörlig ränta har gjort att den svenska ekonomin reagerade snabbt på Riksbankens räntehöjningar. Efter flera års stagnation ökar nu arbetslösheten, samtidigt som inflationen ligger under målet. Det finns därmed en risk att även Riksbanken kan vara för sen med att genomföra räntesänkningar, vilket skulle kräva mer frekventa sänkningar framgent. För att undvika en fördjupad konjunkturnedgång och stimulera den svenska ekonomin kan det bli nödvändigt med snabbare räntesänkningar framöver, något som Riksbanken också antyder. 

Sänkta räntor kommer att underlätta för sektorer och företag som är beroende av extern finansiering. Factoring-marknaden är inne i en stark tillväxtfas, särskilt när banker och låneinstitut blir alltmer restriktiva med krediter. Factoring erbjuder många företag, både stora och små, en mer flexibel finansieringsmöjlighet som kan stödja deras tillväxt. 

IFRS 9
Reserveringarna i portföljen är mycket låga. 100 % av fondens exponering ligger i kategori 1, och säkerheten är baserad på över 30 000 fakturor som är pantsatta till förmån för fonden. Fakturorna rullas på 30 till 90 dagar med kreditförsäkring med och utan regress.  

Läs mer