Månadsrapport april 2021 – SCF I

Månadsrapport april 2021 – SCF I

NAV kurs för april blev 102,06 en uppgång på månaden med 0,44 ( 0,43 %) och en standardavvikelse på 0,89.

En något svagare månad. Det beror på en fortsatt stor likviditet i portföljen, det tar ibland lite längre tid än förväntat att sätta pengar i arbete. Det är bättre att göra rätt än att ha bråttom.

Vi har inflöden på cirka 35 miljoner kronor, tack för det.

Nyutlåningen i april var cirka 180 miljoner kronor.

Vi fortsätter vårt arbete med extra frekvent uppföljning av våra bolag med hänsyn till Corona-situationen.

Marknaden

Vi fick ny arbetslöshetsstatistik från USA under fredagen. Den kom in betydligt svagare än förväntat. Det vill säga färre nya jobb hade skapats i USA under den senaste månaden. Detta till trots de enorma stimulanspaketen som initierats av administrationen i USA. Det tar ett tag för stimulanserna att träffa arbetsmarknaden.

Marknaden som är dopad av likviditet tog statistiken positivt med tolkningen att då kommer fler paket. Det känns absurt tycker jag att göra den tolkningen när det precis annonserats massiva stimulanser. Det som däremot är mer förståeligt är att inflationsoron som präglat marknaden under den senaste tiden tog en paus. Detta ledde till en fallande USA dollar, lägre räntor och positiva tongångar för riskfyllda tillgångar.

Ett annat tema just nu är att tillverkningsindustrin har komponentbrist både här hemma och resten av världen. Nedstängningar förra året, Suez debaclet bidrar bland annat till detta. Vidare går industrin för högtryck och skulle kunna producera mer om det inte var brist på vissa insatsvaror.

Det verkar som om BNP här hemma och delar av omvärlden kommer vara tillbaka på trendlinjen under senare delen av 2021 alternativt 2022. En helt fantastisk återhämtning från förra året. Ett sorgebarn är dock Europa som har problem och då speciellt länderna kring medelhavet. Vi får verkligen hoppas att vaccineringen ger önskat resultat snart.