Månadsbrev april 2020

Månadsbrev april 2020

Massiva Centralbanksinterventioner över hela världen hjälpte till att lugna paniken i marknaden vi såg i mars, vilket ledde till en ökad investeringsaptit och aktiepriser som rusade iväg för stort sett alla bolag. Global Security fonden hade sin bästa månad hittills och avkastade 12,6 procent, betydligt bättre än svenska börsen vilken var upp 6,4 procent. Det var inte oväntat att marknaden återhämtade sig efter den kraftiga nedgången i mars, men intensiteten i uppgången är anmärkningsvärd. Tittar man på marknaden i allmänhet ser vi en enorm skillnad i avkastning på teknologiaktier jämfört med cykliska aktier – Netflix är upp knappt 30 procent i år och handlas till ett PE tal på 86 som bekräftar investerarnas tro att den starka tillväxten kommer fortsätta.

Det råder ingen tvekan om att världen kommer att förändras. Ett exempel är den möjliga övergången till en mer flexibel arbetsplats där det kommer bli mer vanligt att arbeta via distans. Tydliga vinnare på denna utveckling är Microsoft, Amazon och Google igenom sina molnlösningstjänster. Microsoft, som vann det amerikanska JEDI-kontraktet, är ett av fondens innehav och är upp över 10 procent i år. Vi tror trenden mot den digitala arbetsplatsen kommer öka tillväxttakten av säkerhetslösningsefterfråga vilket kommer leda till goda affärsmöjligheter för de teknikbolagen inom detta området, men det gäller att hitta rätt bolag att investera i. Ett sådant bolag som än så länge har gynnats av denna acceleration i efterfrågan på säkerhetslösningar är Crowdstrike som är upp över 45 procent i år. Företaget som erbjuder cybersäkerhetslösningar är baserat i Kalifornien, men har en global närvaro och har varit involverat i ett antal högprofilintrång som inkluderar den Demokratiska nationella kommitténs mejlläckage och cyberattacker. Bolaget är ett av de fem största innehaven i fonden med en allokering på 7,1 procent. Bolagets kurs är upp hela 145 procent sedan fonden köpte in sig i mars och var upp över 24 procent i april, återigen bland de topp avkastande innehav. Andra bolag som presterade särskild bra i april var leverantörer av teknik- och mjukvarulösningar CACI, Mantech International och Science Applications International, upp 20,8 18,9 och 16,6 procent.

Det har varit ett mardrömsår för den amerikanska flygjätten Boeing, som var det enda innehavet i fonden vars kurs var ner i april. Det började med att Boeing förlorade trovärdighet i hanteringen av 737 MAX-haverierna till en fullständig avdunstning av marknadens efterfrågan på nya flygplan. Det är uppenbart att denna marknadsmiljö kommer att ta år att reparera. För länge enligt Warren Buffett som har beslutat att sälja av sina flygbolagsinvesteringar. Massiva statliga räddningspaket för flygbranschen kommer så småningom att leda till återhämtning i en viktig industri. Enligt bolagets kvartalsrapport kommer COVID-19 leda till en ökad efterfråga på mindre till mellanstora flygplan och även om efterfrågan på flygplan kommer vara deprimerade under en tid är läget inte helt nattsvart. Som bekräftelse på investerarnas tro på Boeing hade bolaget inga problem att fylla sin senaste obligationsemission om 25 miljarder USD, utan statlig hjälp. Fondens innehav i Boeing är ca 1 procent.

Du kan ladda ned rapporten här