Juli: Stark månad för Global Security Fund – cybersäkerhetsbolag gynnas av ökat investeringsfokus

Juli: Stark månad för Global Security Fund – cybersäkerhetsbolag gynnas av ökat investeringsfokus

Det var en stark månad för Global Security Fund som var upp 3,3 procent respektive 3,4 procent för andelsklasserna R och S. Cybersäkerhetsbolag gynnades av ett ökat investeringsfokus på branschen efter ytterligare en högprofilerad cyberattack. Denna gång var det Kaseya-attacken som påverkade COOP och många andra företag runtom i världen.

Cybersäkerhetsbolaget Fortinet fortsätter att prestera och rapporterade bättre än förväntade resultat för kvartalet. Investeringstakten inom cybersäkerhetssegmentet av bolag som söker skydd mot cyberbrott har gynnat bolaget som rapporterade att företagsorders har sett en markant ökning. Aktien steg 14,8 procent för månaden med ett bidrag om 0,75 procent.

Kongsberg Gruppen släppte en stark rapport som slog marknadens förväntningar. Bolaget fortsätter att imponera inom de olika avdelningarna. Inom Defence & Aerospace levererade bolaget en EBITDA på 21 procent med intäkter för kvartalet som var 22 procent högre än året innan. Inom affärsområdet Maritim ser bolaget signifikant ökning av nya orders medan Digital har påskrivit ett antal nya orders till befintliga kunder såsom nya. Bolagets ledning ser oerhört positivt på utvecklingen framöver. Aktien var upp 11,8 procent för månaden med ett bidrag om 0,65 procent. Fonden ökade innehavet i bolaget i juli.

Saab var upp 15,1 procent efter en starkare rapport och resultat än förväntat. Bolaget har varit svårt positionerad under covid-pandemin men ser nu en återhämtning i sektorn och med flera orders än förväntat har bolaget även uppgraderat det förväntade årsresultatet. Bolaget har under en längre period släpat efter de andra försvarsbolagen och prisutvecklingen på aktiekursen reflekterar investerarnas missnöje, men framtiden ser ljusare ut. Bolaget levererade sin andra enhet till flygutprovningsprogrammet för skolflygplanet den 24 juli och efter att teknik- och tillverkningsfasen har avslutats kommer produktionen till projektet flyttas till bolagets anläggning i Indiana, USA. Bolaget fick även en stororder från den tyska marinen i samband med en modernisering av landets F123 Fregatter. Bolagets kursuppgång gav ett bidrag om 0,41 procent.

Teknikbolaget Teledyne Technologies rapporterade bättre än förväntad försäljning och en bättre justerade vinst per aktie och uppgraderade även bolagets förväntningar på årets resultat. Efterfrågan av drönare och robotar ökar och bolagets nisch inom detta segmentet ger stöd till en högre aktiekurs. Bolaget var upp 8,6 procent med ett bidrag om 0,38 procent.

L3 Harris Technologies som rapporterar nästa månad var upp 5,4 procent för månaden med ett bidrag om 0,34 procent. Bolaget har en nisch inom övervakningssystem och bekräftade att bolaget har vunnit ett kontrakt med NATO för att utveckla deras luftvarningssystem.

Cybersäkerhetsbolaget NortonLifeLock var ned 8,4 procent för månaden med ett bidrag om 0,3 procent. Bolaget rapporterade ett något bättre än förväntat resultat men möttes av negativa reaktioner till nyheten att bolaget är intresserad av en fusion med Avast – ett London-noterat Tjeckiskt bolag som erbjuder en så kallad ’freemium’ model där kunderna får baspaket gratis men köper mer avancerade tjänster. Än så länge har inget avtal ingåtts och NortonLifeLock har till den 11:e augusti på sig att lägga ett bud på Avast.

Boeing rapporterade en bättre än förväntad försäljning och levererade en positiv rapport som visar på en ökning i leveranserna av 737-flygplan. Stor osäkerhet kring återhämningen av flygbranschen har hållit kursen nere och det kommer ta tid innan aktien tar sig tillbaka till tidigare värderingsnivåer. Bolaget var under månaden ned 4,9 procent med ett bidrag om 0,1 procent.

Lockheed Martin levererade som förväntat med något bättre försäljning och lite sämre vinst per aktie. Att produktionen av stridsflygplanet F-35 ligger efter ligger som en våt filt över bolagets aktiekurs men fokus borde vara på bolagets tillväxt inom rymd- och hypersonisk utveckling. Bolaget anses vara en premiumleverantör av säkerhetstjänster och är ett mycket framgångsrikt företag som dessutom har ett fritt kassaflöde på över 7 miljarder USD. Bolaget var ned 1,3 procent med ett bidrag om 0,1 procent.

Marinbolaget och hangarfartygstillverkaren Huntington Ingalls Industries rapporterar nästa månad men var ned 2,2 procent med ett bidrag om 0,1 procent. Bolaget rapporterade den 7:e juli att det kommer köpa Alion Sciences and Technology Corporation för 1,65 miljarder USD i en kontant transaktion som kommer finansieras av obligationer. Alion har en lång historia i säkerhetsindustrin inom AI, cybersäkerhet och elektronisk krigföring. Huntington meddelar att köpet kommer gynna området Technical Services Division – ett strategiskt område för bolaget.

Läs hela rapporten här.