Nordic Factoring Fund AB (publ) redovisar en NAV-kurs för oktober på 104,96, en ökning med 0,50 procentenheter jämfört med föregående månad. Årets avkastning uppgår till 4,96% efter avgifter till en volatilitet om 0,3% som leder till en årlig Sharpe ratio på 12,43.
Investering i Finserve Nordic Factoring Fund ger investerare tillgång till en väldiversifierad portfölj med över 1000 kreditmotparter med hög kreditrating och en tillgångsklass som uppvisar låg korrelation med andra tillgångsklasser, såsom räntor, aktier, traditionella krediter, valutor och råvaror.
Portföljen består av cirka 150 000 fakturor utfärdade av fler än 1 000 bolag med ett genomsnittligt fakturabelopp på 2 500 EUR.
Under oktober har risknivån i kreditportföljen förblivit oförändrad. Strategin har löpande nått målavkastningen och uppvisat låg volatilitet sedan starten, utan några negativa månadsavkastningar.
Inga nya investeringar har gjorts under perioden, men förvaltningen bedömer att nuvarande portföljsammansättning är väl positionerad inför den kommande marknadsutvecklingen under det pågående kvartalet och framöver.
Vi bedömer att det fortsatt finns goda utsikter för en attraktiv riskjusterad avkastning med låg volatilitet. De underliggande motparterna i portföljen har i genomsnitt en kreditrating på A, och hela portföljen är skyddad av kreditförsäkring som skyddar mot konkurser. Den låga försäkringspremien visar att portföljsammansättningen anses tillfredsställande av försäkringsbolaget och speglar kvaliteten hos de underliggande processerna och motparterna.
Prognoser
Med Riksbankens låga inflationstal stärks sannolikheten för kommande räntesänkningar, vilket ökar fondens konkurrenskraft långsiktigt och gör fonden mer attraktiv jämfört med andra lågriskinvesteringar, som troligtvis kommer att ge lägre avkastning i ett lägre ränteläge.
Två stora händelser präglade oktober: det amerikanska valet och Riksbankens räntebesked. Som förväntat vann Trump valet och den nya administrationen kan få indirekta effekter på svenska räntor och inflation. Den nya amerikanska politiken kan leda till ökade statliga utgifter och en högre inflationstakt, vilket kan få Federal Reserve att pausa eller höja räntorna för att motverka inflationen. Detta kan sätta press på långa räntor i andra länder, inklusive Sverige. Å andra sidan har Trump utlovat skattesänkningar, vilket skulle stimulera ekonomin men öka skulden.
Riksbanken valde att sänka räntan med 0,50 %, vilket var väntat. Tidigare och nuvarande prognoser tyder på fortsatta sänkningar, dock finns det en risk för förändringar beroende på hur effekterna av den amerikanska penningpolitiken kommer att påverka marknaden.
Fondens nuvarande strategi och portföljpositionering är förberedda för ett scenario med potentiell marknadsosäkerhet och stigande kreditspreadar. Genom att upprätthålla en diversifierad portfölj och välja motparter med starka balansräkningar är fonden väl rustad för att hantera marknadsstress.
IFRS 9
Reserveringarna i portföljen är mycket låga. 100 % av fondens exponering ligger i kategori 1, och säkerheten är baserad på över 30 000 fakturor som är pantsatta till förmån för fonden. Fakturorna rullas med 30 till 90 dagars betalningstid och är kreditförsäkrade, både med och utan regress