Nordic Factoring Fund AB (publ) redovisar en NAV-kurs för november på 105,40, en ökning med 0,42 procentenheter jämfört med föregående månad. Årets avkastning uppgår till 5,40 % efter avgifter till en volatilitet om 0,3% som leder till en årlig Sharpe ratio på 12,43.
Investering i Finserve Nordic Factoring Fund ger investerare tillgång till en väldiversifierad portfölj med över 1000 kreditmotparter med hög kreditrating och en tillgångsklass som uppvisar låg korrelation med andra tillgångsklasser, såsom räntor, aktier, traditionella krediter, valutor och råvaror.
Portföljen består av cirka 150 000 fakturor utfärdade mot fler än 1 000 bolag med ett genomsnittligt fakturabelopp på 2 500 EUR.
Under oktober har risknivån i kreditportföljen förblivit oförändrad. Strategin har löpande legat i linje med målavkastningen och uppvisat låg volatilitet sedan starten, utan några negativa månadsavkastningar.
Inga nya investeringar har gjorts under perioden, men förvaltningen bedömer att nuvarande portföljsammansättning är väl positionerad inför den kommande marknadsutvecklingen under det pågående kvartalet och framöver.
Vi bedömer att det fortsatt finns goda utsikter för en attraktiv riskjusterad avkastning med låg volatilitet. De underliggande motparterna i portföljen har i genomsnitt en kreditrating på A, och hela portföljen är kreditförsäkrad vilket skyddar investerare mot förluster om konkurser inträffar. Den låga försäkringspremien visar att portföljsammansättningen anses tillfredsställande av försäkringsbolaget och speglar kvaliteten hos de underliggande processerna och motparterna.
Prognoser
Den amerikanska ekonomin befinner sig i ett oklart men dynamiskt skede. En stark dollar har stärkt köpkraften internationellt och aktiemarknaderna har visat robust utveckling, vilket delvis drivs av positiva tillväxtförväntningar och ökade investeringar efter det senaste presidentvalet. Samtidigt är osäkerheten hög kring politiska initiativ, som tullar och andra protektionistiska åtgärder, vilka riskerar att skapa flaskhalsar i handelsflödena och bidra till en mer volatil inflationsutveckling. Inflationen är ett särskilt orosmoment, då en alltför snabb uppgång skulle kunna pressa Federal Reserve att hålla räntorna högre under längre tid än marknaden förväntar sig, vilket i sin tur kan dämpa tillväxten.
I Europa, i huvudsak Tyskland och Frankrike, är den ekonomiska utvecklingen svag. Industriproduktionen och exporten fortsätter att lida under global osäkerhet, och ECB står inför svåra val. Ytterligare sänkningar av räntan för att stimulera ekonomin ses som en nödvändighet, men risken är att dessa åtgärder driver på inflationen, särskilt om energipriser eller andra basvaror skulle stiga snabbt. Dessutom väger den geopolitiska osäkerheten, inklusive hur USA:s handelspolitik kan påverka EU:s exportmarknader, tungt på framtidsutsikterna. Kombinationen av låg tillväxt och svagt förtroende hos konsumenter och företag gör att återhämtningen är osäker på kort sikt.
Den svenska ekonomin har en ökad risk för en fördjupad lågkonjunktur, även om marknaden förväntar sig en viss stabilisering och återhämtning under 2025. Kärninflationen steg i november, men ligger fortfarande under Riksbankens mål om 2 %. Detta innebär att fortsatt penningpolitisk stimulans i form av räntesänkningar sannolikt kommer att krävas för att få fart på den inhemska efterfrågan. På längre sikt kan dock lägre räntor minska hushållens incitament att spara och bidra till en högre konsumtion, vilket kan bli en viktig drivkraft för återhämtningen. BNP ökade mer än väntat i tredje kvartalet dock fortsatt på låga nivåer. Bedömningen är just nu att Riksbanken kommer sänka räntan 25 punkter den 19 december.
Fondens nuvarande strategi och portföljpositionering är förberedda för ett scenario med potentiell marknadsosäkerhet och stigande kreditspreadar. Genom att upprätthålla en diversifierad portfölj och välja motparter med hög kreditrating och starka balansräkningar är fonden väl rustad för att hantera marknadsstress.