1. Hemsida
  2. Nyheter
  3. Finserve Nordic Factoring Fund månadsrapport – januari 2025

Finserve Nordic Factoring Fund månadsrapport – januari 2025

Nordic Factoring Fund AB (publ) redovisar en NAV-kurs för januari på 100,41, en ökning med 0,41 procentenheter jämfört med föregående månad. Fonden har en volatilitet om 0,3% och uppmätt en årlig Sharpe ratio på 12,43.

Investering i Finserve Nordic Factoring Fund ger investerare tillgång till en väldiversifierad portfölj med över 1000 kreditmotparter med hög kreditrating och en tillgångsklass som uppvisar låg korrelation med andra tillgångsklasser, såsom räntor, aktier, traditionella krediter, valutor och råvaror.

Portföljen består av cirka 150 000 fakturor utfärdade mot fler än 1 000 bolag med ett genomsnittligt fakturabelopp på 2 500 EUR.

Andreas Konstantino har valt att lämna sin roll som förvaltare för Nordic Factoring Fund. Han kommer att fortsätta under en övergångsperiod för att säkerställa en smidig och välfungerande övergång. Enligt bolagets riktlinjer tar initialt Finserve Nordic AB:s VD över ansvaret som förvaltare. Inga nya investeringar har gjorts under perioden, men förvaltningen bedömer att nuvarande portföljsammansättning är väl positionerad inför den kommande marknadsutvecklingen under det pågående kvartalet och framöver.

Vi bedömer att det fortsatt finns goda utsikter för en attraktiv riskjusterad avkastning med låg volatilitet. De underliggande motparterna i portföljen har i genomsnitt en kreditrating på A, och hela portföljen är kreditförsäkrad vilket skyddar investerare mot förluster om konkurser inträffar. Den låga försäkringspremien visar att portföljsammansättningen anses tillfredsställande av försäkringsbolaget och speglar kvaliteten hos de underliggande processerna och motparterna.

Prognoser

Januari präglades av ökad marknadsosäkerhet i samband med den nya amerikanska presidentens tillträde och de utlovade globala tullarna. De protektionistiska åtgärderna riskerar att hämma den globala handeln och skapa nya utmaningar för ekonomisk tillväxt. Samtidigt har inflationen stigit, vilket ökar pressen på centralbankerna att balansera mellan inflationsbekämpning och ekonomisk stimulans.

FED valde att lämna räntan oförändrad och uttryckte osäkerhet kring den ekonomiska utvecklingen. ECB och Riksbanken genomförde räntesänkningar för att stimulera ekonomin men signalerade att framtida sänkningar kan pausas för att utvärdera effekterna av nuvarande policy. Den ökade osäkerheten kan leda till försiktigare investeringsbeslut och en mer passiv makroekonomisk hållning framöver, där centralbankerna avvaktar för att se hur inflation och tillväxt utvecklas.

IFRS 9

Reserveringarna i portföljen är mycket låga. 100 % av fondens exponering ligger i kategori 1, och säkerheten är baserad på över 30 000 fakturor som är pantsatta till förmån för fonden. Fakturorna rullas på 30 till 90 dagar med kreditförsäkring med och utan regress.

Läs mer