1. Hemsida
  2. Nyheter
  3. Finserve Micro Cap månadsrapport – september 2024

Finserve Micro Cap månadsrapport – september 2024

September
NAV-kursen för fondens A-klass var i september 114,96. Fondens A-klass tappade 2,19% i september och har sedan årets början avkastat 9,43%, vilket är 13,38 procentenheter bättre än fondens referensindex OMX Small Cap. OMX Small Cap GI gick under månaden ned med 8,65%

SeptemberI årFondstart dec 2023
OMX 30 GI1,17%12,48%16,52%
OMX Small Cap GI-8,65%-3,95%0,80%
Sverige Micro Cap Inveztly*-2,354,22%11,28%
Finserve Micro Cap A-2,19%9,43%14,96%

*Sverige Micro Cap Investly är ett index proxy som speglar ett svenskt micro cap index med bolagsvärden mellan  50msek- 3,5mdr.

Bästa och sämsta bidrag i portföljen
Bästa bidrag (Vikt i portföljen):

  • Bioinvent International AB:                   0,18% (0,96%)
  • Samhällsbyggnadsbolaget i Norden   0,18% (0,72%)
  • Brinova Fastigheter AB:                        0,18% (1,37%)
  • Heba Fastighets AB:                               0,13% (1,48%)
  • Logistea AB:                                             0,13% (0,86%)

Sämsta bolag (Vikt i portföljen):

  • Vicore Pharma Holding AB:  -0,31% (0,56%)
  • Netel Holding AB:                    -0,21% (1,23%)
  • Wästbygg AB:                          -0,19% (0,65%)
  • Hansa Biopharma AB:       -0,18% (0,49%)
  • Hanza AB:                               -0,17% (0,72%)

Indexjämförelse
Finserve Micro Cap har OMX Small Cap GI som jämförelseindex.  Skillnaden mellan större småbolag och mindre småbolag är fortsatt stor och kan mätas genom att titta på large cap och mid cap index jämfört med small cap index. Mellan mid cap (orange) och small cap (blå) är skillnaden på 2-års historik 43 procentenheter. Skillnaden har aldrig varit så stor sedan resp. index startade, 2006. 
Gapet har fortsatt öka den senaste månaden och skillnaden på 3-månaders historik är just nu 12%.


Diagrammet visar OMXSSGI i jämförelse med OMXSMGI. Källa: Infront
Small Cap Index: Bolagsvärde mindre än cirka 1,5 miljarder kronor.
Mid Cap Index: Bolagsvärde mellan cirka 1,5 och 12 miljarder kronor.
Large Cap Index: Bolagsvärde större än cirka 12 miljarder kronor.

Marknaden 

I september sänkte den amerikanska centralbanken räntan för första gången sedan pandemin med en oväntat stor minskning på 0,5 procentenheter. Fed har signalerat att ytterligare sänkningar om totalt 50 baspunkter kan komma innan årets slut med fler sänkningar under 2025 och 2026. Globala aktiemarknaden steg med 2,4% under månaden. 

I Europa var utvecklingen svagare, minus 0,55%. Marknaderna tappade fart i september och visade negativa resultat i lokal valuta med stagnation i ekonomisk tillväxt i länder som Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Trots att inflationen har avtagit, tyngdes investerarnas förtroende av privat personers höga skuldnivåer och fortsatt hög arbetslöshet. 

Stockholmsbörsen bjöd på en uppgång på cirka 1,4%. Det råder en känsla av att marknaden avvaktar dels i väntan på tydligare konjunktursignaler och dels inför den kommande rapportperioden för tredje kvartalet. 

Fastighetssektorn (linje i grönt) var starkast i september, en trend vi observerat tidigare. Baserat på våra trendmodeller har vi successivt ökat vår exponering mot denna sektor och vi förväntar oss fortsatt positiv utveckling i takt med kommande räntesänkningar. 

Diagrammet visar Stockholmsbörsens samtliga sektorers utveckling under september månad. Källa: Infront 

Prognos
Vi set tydligt att det finns potential i de minsta småbolagen. Med tanke på att bolagen som ingår i OMX Small Cap Index och mindre bolag i OMX Mid Cap kraftigt har halkat efter utvecklingen på större bolag är det ett gyllene läge att överväga en investering i mindre småbolag. Här följer en förklaring varför:  

  • Låga värderingar: När OMX Small Cap Index har halkat efter så markant betyder det att många mindre småbolag nu är undervärderade jämfört med större bolag. Detta skapar möjligheter att köpa dessa bolag till attraktiva priser innan marknaden korrigerar sig.
  • Potential för återhämtning: Historiskt sett har indexen rört sig mer i linje med varandra. Om detta mönster upprepar sig, vilket många investerare verkar tro, kan de mindre bolagen som ingår i Mid och Small Cap-index återhämta sig kraftigt.
  • Låga räntor gynnar småbolag: Med förväntade fler räntesänkningar under 2024 kan mindre bolag få billigare finansiering och förbättrade förutsättningar för tillväxt. Småbolag är ofta mer känsliga för räntor än större bolag och kan därför dra större nytta av sänkta kostnader för kapital.
  • Hög tillväxtpotential: Småbolag har generellt sett större potential att växa snabbare än större, mer etablerade företag. Många småbolag har under perioder med höga räntor genomgått intern strukturell optimering. Tack vare detta kan småbolagen, när marknadsvillkoren förbättras, uppvisa kraftigare tillväxt jämfört med stora bolag.
  • Marknadscyklers dynamik: Efter att mindre småbolag underpresterat under en period ser vi ofta att de återhämtar sig starkare än större bolag när marknadsförhållandena förbättras. Denna cykliska rörelse innebär att småbolag nu kan stå inför en period av överprestation, vilket ger investerare möjlighet till högre avkastning framöver.

Vi ser en tydlig positiv trend bland fastighetsbolagen och vi tror att de tillsammans med health care-bolagen kommer gynnas tidigast av sänkta räntor. Detta har våra modeller identifierat, vilket har lett till en högre exponering mot just dessa två sektorer jämfört med andra sektorer.

Vill du läsa du veta mer om potentialen i småbolagen lyssna till vår förvaltare Joakim Stenbergs senaste medverkan i Placerapodden, Svenska småbolag är bäst i världen | Placera

Visste du att?
Småbolagen får löpande mindre bevakning av bankanalytiker och att det skapar högre risk hos bolagen men också högre avkastningpotential?

Läs mer