December: positiv månad och uppgång enligt reviderad prognos för 2020

December: positiv månad och uppgång enligt reviderad prognos för 2020

NAV kurs för december blev 104,28 en uppgång på månaden med 0,43 (0,41 %) och en standardavvikelse på 0,92. Vi landar året enligt reviderad prognos och det är bra. Nu ser vi fram emot 2021 med nya friska tag.

 

Nyutlåningen i december var cirka 15 miljoner kronor.

 

NAV denna månad påverkas av IFRS-justering inför årsskiftet samt legala kostnader exempelvis revisorer, på det stora hela taktar det på bra. Vi är lite som sköldpaddan och haren. Det går fortare fram för haren dock kommer vi också fram till samma mål dock i makligare takt och med betydligt mindre svängningar än aktiemarknaderna (haren). Vi bidrar till en högre riskjusterad avkastning om ni har fonden som en del av er portfölj. Vår årsavkastning på drygt 4 % är bara snäppet sämre än OMX 30 sett över hela året.

 

Vi hade en kraftig sättning i mars och april var svag. Bortsett från det har året varit stabilt. Vi har olyckligtvis varit i en defensiv situation och inte kunnat fånga de möjligheter som erbjudits på grund av den stora inlösen som fonden hanterat under 2020. I skenet av det är jag mycket nöjd med det resultat vi levererat och inte minst stolt över våra dedikerade och mycket kompetenta medarbetares insatser under året. Den kompetens som teamet besitter är unik och det är ett nöje att få jobba med dem.

 

Vi startar en ny fond 2021 som bara investerar i marknadsnoterade “High Yield” obligationer, den har ett unikt upplägg. Finns att läsa om på vår hemsida. Den blir ett bra komplement till SCF I. Vidare kommer den ytterligare bredda teamets kompetens avseende analys.

 

Vi fortsätter vårt arbete med extra frekvent uppföljning av våra bolag med hänsyn till Coronasituationen. Statsmakterna gör allt för att hjulen skall snurra i så många näringar som möjligt, fonden har ingen exponering mot näringar som drabbas direkt av nedstängningar eller begränsningar. Våra bolag är inte opåverkade, det vore fel att påstå det, de klarar sig dock på det hela bra.

 

I veckan kom aktivitetsdata från Asien för december. Ni kan se att de visar på tillväxt på de flesta håll (över 50) även i länder som är hårt drabbade av viruset. Av de större länderna visar Kina på starka siffror och Japan ökar rejält i december jämfört med november. Vi skall inte glömma bort Asien när vi tittar på global tillväxt, och framförallt svenska bolag.

 

December: positiv månad och uppgång enligt reviderad prognos för 2020 7
Källa: Markit

 

Vi fick även aktivitetsdata från Sverige och den visar på en bra tillväxt i industrin. Vidare visar aktivitetsindex från USA stark tillväxt. Summerat så går industrin bra i Sverige och omvärlden generellt, det borgar för en fortsatt robust återhämtning.

 

2020 har varit ett utmanade år på många sätt inte minst på det mänskliga planet. Det är säker många av er som är direkt eller indirekt drabbade och det kan vi på fonden bara beklaga. Jag hoppas att 2021 blir ett år då vi kan återgå till ett liv utan Corona. Det kommer dock ta ett tag innan vaccinet får full effekt på samhället, vi får helt enkelt göra så gott vi kan under tiden.

Den ultralätta penningpolitiken kommer fortsätta en bra bit bortom 2021, det kommer hålla riskfyllda tillgångar under armarna under överskådlig tid.

En svagare US dollar ger stöd åt utvecklingsmarknaderna, vilket också är bra så deras ekonomier kan snurra vidare ut ur Coronapåverkan. Obligationsräntor har prisat in en hel del tillväxt, nu måste det materialiseras. Jag vill dock varna för när det börjar synas tecken på inflation kan långa räntor stiga snabbt oavsett centralbanksköpen, det är inget huvudscenario i närtid, det kan eventuellt komma i spel under det andra halvåret 2021.

Demokraterna vinner även Senaten och det kommer potentiellt driva upp långa räntor i USA. Trump fortsätter att göra sitt bästa för att hålla sig kvar vid makten med alla till buds stående medel. Det är fortfarande en potentiell stinkbomb om han på något sätt lyckas skjuta på president Bidens installation i Vita huset. Det som hänt runt Capitolium visar på vilken utomordentligt dålig ledare Trump är. Hoppas att han bara blir en parentes i USA:s historia.

 

I den miljö som vi varit i 2020 har S&P stigit med ca 16 %, och det är lett av teknologiaktier. Nedan kan ni se sektorfördelningen som bidragit till uppgången i S&P. Vem kunde tro detta i mars när allting föll handlöst. Där har centralbankerna gjort ett bra jobb genom sin ultralätta penningpolitik, nu är det upp till finanspolitiken att fortsätta stötta bolag och individer som är extra hårt drabbade.

 

December: positiv månad och uppgång enligt reviderad prognos för 2020 8
Källa: FT

 

Jag håller med många som vurmar för att finanspolitiken skall stödja investeringar som syftar till at få ned CO2-utsläppen. Det skall då omfatta allt från mini-kärnkraftverk av fjärde generationen till vatten, sol samt vind kraftverk. Det finns säker andra källor också men Sverige behöver el, mycket el och det kommer snart bli elbrist om inte hela infrastrukturen runt elproduktion samt distributionen av denna adresseras.

 

Finserve Nordic som förvaltar våra fonder har sedan 2020 en strikt hållbarhetspolicy. Vi har en medarbetare som är dedikerad uppgiften att säkerställa att våra låntagare ryms inom denna ram. Vi har nu ett antal frågor i vår analys som måste besvaras av presumtiva låntagare. Vi är även medlemmar i PRI som är en global intresseorganisation för fondförvaltare och vi följer dess hållbarhetsnormer.

 

Nedan ser ni avkastningen på fonden sedan start. Det har varit fem turbulenta år och vi är mycket tacksamma för att ni stöttar och tror på oss.

 

December: positiv månad och uppgång enligt reviderad prognos för 2020 9
Källa: Bloomberg

 

Nedan ser ni NAV-fördelning och huvudsektorer som fonden placerat i:

 

December: positiv månad och uppgång enligt reviderad prognos för 2020 10