December: fortsatt positiv utveckling – ökat i Nintendo

December: fortsatt positiv utveckling – ökat i Nintendo

Inge Heydorn

Efter den stora sektorrotationen i november så blev december en stark månad för aktier generellt. Global Esports Fund slutade upp 1,7 procent på månaden, för 2020 summerar uppgången till 7,9 procent, utvecklingen var dock mycket starkare i USD. Märk väl att fonden startades under juni i år.

Utvecklingen i marknaden i december återspeglar mycket av det vi sett under året efter Corona utbrottet. Stark utveckling för Esport på alla nivåer förutom live-eventen som har varit helt nedstängda under året. De professionella ligorna har växt på och intresset från tittare och sponsorer har växt på. Den stora nya trenden är dock att vanliga spelare har anmält sig till turneringar för att deltaga, det vill säga att spelare betalar en anmälningsavgift för att vara med i turneringar där man spelar om prispengar och ära.

2020 var ett baktungt år när det gäller nya spelreleaser då utvecklarna har väntat in de nya konsolerna, vilket gjorde att det fjärde kvartalet nu har fått en extra skjuts av säsongen. Utvecklingen av nya spel för denna period har dock varit, och är, lite mer ansträngande eftersom man vill ha spel som funkar på samtliga konsoler. Ett tydligt bevis på detta har varit Cyberpunks problem med de gamla konsolerna. Trots detta kommer nog Cyberpunk och nysläppta Call of Duty leda intäktsligan för spel under 2020.

Tittar vi framåt kommer den stora frågan vara hur mycket av tillväxten under 2020 var uppblåst på grund av att vi stannade hemma och hur mycket av tillväxten som kommer behållas framåt. Vår vy är att tillväxten kommer att mattas av under 2021 men ändå hålla en god nivå och att den nya modellen med ständiga uppdateringar i spelen driver på ett ökat spelande generellt. Esport-marknaden kommer få ett lyft när vi kör igång live events igen.

På portföljsidan har vi inte gjort så stora justeringar under månaden. Vi har köpt på oss lite mer Nintendo och minskat ner lite i Apple.