1. Hemsida
  2. Nyheter
  3. Global Security Fund månadsrapport – juli 2024

Global Security Fund månadsrapport – juli 2024

3,73 % avkastning för juli månad tog upp fonden till nästan 24 % uppgång för året. Det efter en övertygande rapportperiod för de traditionella försvarsbolagen både i Europa och i USA. 

Fonden har 56 % allokering till europeisk försvarsindustri, baserat på argumentet att europeiska försvarsbolag främst gynnas av kraftigt ökade försvarsbudgetar i regionen. Ökad produktion, kapacitet och nya produkter gör också att europeiska försvarsbolag blir mer konkurrenskraftiga globalt. Amerikanska försvarsbolag är fortsatt de mest innovativa med det bästa produktsortimentet, men de står redan för ca 60 % av den globala produktionen, mätt i USD. Det verkar inte heller på kort sikt finnas utrymme i den amerikanska statsbudgeten eller konsensus för stora procentuella ökningar i försvarsanslag. Fonden eftersträvar dock en diversifierad portfölj som är spridd över regioner, sektorer och sub-sektorer. Fördelarna av det syns tydligt när vi sett ökad volatilitet i europeiska bolag och att till exempel sub-sektorn intelligence inom amerikanskt försvar gått starkt.  

I linje med hög tillväxtförväntan från europeiska försvarsbolag ser vi att några av portföljens största bolag rapporterat en försäljningstillväxt på över 20 % och där Rheinmetall med imponerande 49 %, även har god EBIT-tillväxt en fortsatt stark marginal.  

Bolag  Försäljningstillväxt  EBIT-tillväxt EBIT-marginal 
Rheinmetall 49 %  111 % 12 % 
Kongsberggruppen 21 %  39 % 13 % 
Saab 22 %  22 % 9 % 
Leonardo  16%  17 % 6 % 

 
BAE Systems rapporterade också stark tillväxt, särskilt inom sina marina och landbaserade system och har en bred global exponering inkluderat Nordamerika, Asien & Stillahavsområdet.  

Lite mer utmaningar hade Leonardo som visserligen hade 18,8 % ökning i nya ordrar och 16 % i försäljningstillväxt men låg kvar på samma EBIT-marginal på grund av ökade kostnader. Ökade kostnader kopplas till stora projekt som blivit försenade tillsammans med försening i leveranskedjor. Det här är generella risker för sektorn men även om de aktualiseras ligger efterfrågan kvar över lång tid och gör bara att order backlog växer.  

På global basis så lyfte världens största försvarsbolag Lockheed Martin sektorn som helhet genom sin starka rapport för Q2. De visade på en försäljningsökning på 9% och betydande tillväxt i rörelseresultatet. Det understryker den starka efterfrågan globalt inom försvar och säkerhet med starka orderböcker och som understöds av den långsiktiga geopolitiska omvärldsbilden.  

Cybersäkerhet 

Cybersäkerhetssektorn Q2-rapporter präglades av fortsatt stark tillväxt men också förbättrad lönsamhet. Många bolag har ännu inte rapporterat och gör så under augusti. Sektorn präglas av produktutveckling och innovationer till hög grad drivet av AI-trenden och det stora behovet av AI-driven säkerhet. Crowdstrike och Microsoft gör betydande investeringar i AI-teknologi. De andra trender vi ser är molnbaserade lösningar där Zscaler och Cloudflare är framträdande men också integrerade säkerhetstjänster och plattformar som ger en helhetslösning. Palo Alto, CrowdStrike och Fortinet är fortsatt marknadsledande. Microsoft och IBM drar nytta av att erbjuda sina redan befintliga kunder förbättrad säkerhet och har förutsättningar att göra stora investeringar i AI för att möta den ökande efterfrågan.  

CrowdStrike-händelsen den 19 juli 2024 

Den 19 juli 2024 drabbades CrowdStrike av en omfattande IT-incident som påverkade miljontals Windows-system globalt. Händelsen orsakades av en felaktig konfigurationsuppdatering för deras Falcon-sensor, vilken utlöste systemkrascher (BSOD) på de drabbade enheterna. Incidenten ledde till betydande driftstörningar för företag och kritiska infrastrukturer. CrowdStrike har publicerat en preliminär rapport och genomför en djupgående analys för att säkerställa att liknande händelser inte upprepas i framtiden. 

CrowdStrike har varit en nyckelposition under längre tid för fonden och gett mycket god avkastning, 125 % upp förra året. Som följd av händelse drog fonden ned positionen från ca 3,4 % löpande till ca 0,6 % vilket begränsade förlusterna. CrowdStrike har sannolikt en stark marknadsposition även framåt, men incidenten kan ge skadat kundförtroende och innebära risker för potentiella stämningar och skadeståndsanspråk.  

Bästa & sämst presterande positioner  

Bästa positioner för månaden   Sämsta positioner för månaden  
Kongsberg Gruppen 25,98%  Microsoft  -6,40% 
RTX (Raytheon) 17,03%  Cloudflare -6,43% 
Lockheed Martin 16,02%  Zscaler -6,68% 
Huntington Ingalls 13,66%  Booz Allen Hamilton -6,88% 
IBM 11,10%  CrowdStrike -39,47%* 

* Positionen i Crowdstrike minskades med ca 75 % vilket gjorde att nedgången i positionen i snitt var 15% 

Bäst presterande position var Kongsberggruppen (+26%) som rapporterade starkt och också är fondens främsta position för året; + 136 %. Positivt var att amerikanska försvarsbolag avkastade starkt, lite som följd av den nämnda kvartalsrapporten från Lockheed Martin. Sämst presterande position för månaden var Crowdstrike men begränsades av att positionen reducerades. Cybersäkerhetssektorn som helhet var volatil under månaden och gav negativ avkastning.  

Makro  

Augusti inleddes med breda nedgångar efter att Bank of Japan höjde räntan som i sin tur påverkade en av världens största trade carry-trade i USD/JPY. När många och stora investerare stänger sådana positioner får det stor påverkan. Japanska börsen Nikkei var ner 11 % på måndagen 5:e augusti och förvärrade börsoron efter fredagens svaga sysselsättningssiffra i USA. Den ekonomiska osäkerheten och de geopolitiska spänningarna, som kan driva upp inflationen igen, kombinerat med osäkerheten kring det amerikanska presidentvalet, gör att riskerna på marknaden förblir höga. Världens blickar är nu riktade mot Iran, som förväntas svara på Israels eliminering av Hamasledaren – en händelse som dessutom inträffade på iransk mark. 

Baserat på vår omvärldsbild och konjunkturläge bör Finserve Global Security Fund I vara en lämplig byggsten i en portfölj.  

Läs mer