1. Hemsida
  2. Nyheter
  3. Finserve Micro Cap månadsrapport – juli 2024

Finserve Micro Cap månadsrapport – juli 2024

joakim stenberg

Marknaderna föll kraftigt de första dagarna i augusti på grund av svag amerikansk marknadsdata och ökade geopolitiska risker. Vi kan förvänta oss en volatil marknad framöver, och centralbankerna kan komma att agera snabbare än tidigare förväntat. Värderingarna inom den amerikanska techsektorn ses av många investerare som utmanande. Många av bolagen, som har drivits upp av höga förväntningar på AI-tillväxt, ser nu ut att justeras ned. Även om Fed kommunicerar en räntesänkning finns det en hög risk att marknadsvärdet på många av de större techbolagen fortsätter att sjunka. 

Många svenska bolags aktiekurser har gått starkt sedan oktober 2023 trots att de har visat svaga siffror. Detta beror främst på förväntningar om sänkta räntor och flödesdrivna rörelser. Större småbolag med måttlig likviditet har drivits upp på grund av att de har många fonder som ägare. Om de större småbolagsfonderna får utflöde kan det leda till betydande kursfall. 

Trots en kraftigt vikande marknad vissa dagar finns det bolag som lyser grönt med positiv avkastning, främst mindre småbolag. Detta beror på att småbolag har låg korrelation med stora bolag och index, vilket sker på grund av att dessa bolag har mer bolagsrisk än marknadsrisk. Den låga likviditeten hos vissa bolag gör det svårt för institutionella investerare att äga dem, vilket också påverkar korrelationen med större bolag och index. 

Skillnaden mellan större småbolag och mindre småbolag är fortsatt stor och kan mätas genom att titta på large cap*** och mid cap index** jämfört med small cap index*. Skillnaden är betydande oavsett om man tittar på 1-års, 2-års, 5-års eller 18-års historik. Mellan mid cap index och small cap index är skillnaden på 2-års historik 25 procentenheter, en minskning med 6 procentenheter från förra månaden. 

*Small Cap Index: Bolagsvärde mindre än cirka 1,5 miljarder kronor. 
**Mid Cap Index: Bolagsvärde mellan cirka 1,5 och 12 miljarder kronor. 
***Large Cap Index: Bolagsvärde större än cirka 12 miljarder kronor. 

Juli månad 

Börsen hade en positiv utveckling under juli. NAV-kursen för fondens A-klass var i juli 118,80. Fondens A-klass steg med 3,27% i juli och har sedan årets början avkastat 13,09%, vilket är 3.67% procentenheter bättre än fondens referensindex OMX Small Cap som steg med 2.15% under månaden. OMX Mid Cap index steg med 3,92% och OMXS30 med 1,55% under juli månad. 

Bästa och sämsta bolagen i portföljen under månaden 

Bästa bolag (Avkastning under juli): 

  • Nelly Group AB: 47,81% 
  • Catena Media PLC: 31,81% 
  • Hoist Finance AB: 28,81% 
  • Sivers Semiconductors AB: 25,25% 
  • Egetis Therapeutics AB: 24,84% 

Sämsta bolag (Avkastning under juli): 

  • Xspray Pharma: -36,82% 
  • Cantargia AB: -17,73% 
  • Vicore Pharma Holding AB:  -15,23% 
  • CTT Systems AB: -15,17% 
  • BE Group AB: -13,37% 

Bästa bolag under trendstrategin (Avkastning under juli) 

  • Nelly Group A; 47,81% 
  • Hoist Finance AB: 23,81% 
  • Netel Holding AB: 22,08% 
  • MedCap AB: 20,44% 
  • Alligator Bioscience AB: 20,00% 

Strategi 

Nu är det dags att skilja agnarna från vetet. I en eventuellt kommande turbulent marknad med trend av negativa marknadsavkastningar finns det fortfarande bolag, främst små småbolag som visar positiv kursutveckling. Genom vår trendmodell kan vi identifiera dem. 

Fonden genomför likaviktning av samtliga positioner var sjätte månad, och den senaste likaviktningen genomfördes vid månadsskiftet april och maj, vilket resulterade i att alla bolag fick en vikt på cirka 0,8%. Historiskt sett har strategin att likavikta en bred aktieportfölj resulterat i högre riskjusterad avkastning jämfört med breda marknadsvärdesviktade portföljer. Denna överavkastning kan tillskrivas strategins förmåga att bättre hantera nedgångar, till skillnad från värdeviktade portföljer som ofta är kraftigt koncentrerade till enskilda aktier. 

Fondens mål är att prestera god riskjusterad avkastning, erbjuda aktieexponering mot bolag som få andra fonder äger, samt att klara nedgångar väl genom likaviktning och jämn sektorexponering. Strategin bygger på trendföljande investeringar mellan likaviktningarna, med fokus på bolag som uppvisar låg volatilitet och en tydlig positiv trend. Vid likaviktningstillfällena appliceras dock inte den trendföljande strategin. Finserve Micro Cap investerar i bolag noterade på den reglerade marknaden. Portföljen består för närvarande av cirka 127 bolag listade med ett marknadsvärde mindre än cirka 12 miljarder kronor och med ett genomsnittligt bolagsvärde på cirka 2,6 miljarder kronor. Detta värde är betydligt lägre än genomsnittet bland konkurrenternas micro cap- och småbolagsfonder. Tack vare regelbunden likaviktning, trendstrategin och det faktum att fonden är en av få fondägare i många av bolagen, har fonden en låg korrelation med traditionella micro cap- och småbolagsfonder. 

Prognos 

Vi förväntar oss fortsatt hög volatilitet efter senaste dagarnas marknadsturbulens. Vi kan få vänta till hösten innan marknaden stabiliseras, förutsatt att den geopolitiska risken minskar. Långa räntor föll i början av augusti i världen över. I juni uteblev en svensk räntesänkning och i juli en amerikansk. Vi förväntar oss räntesänkningar vid nästa respektive centralbanksmöte. Fed kommer förmodligen kommunicera något innan septembermötet som indikerar en 50 baspunkters sänkning. Konjunkturinstitut och andra uppmanar till fler räntesänkningar under 2024 och det är att vänta från både Riksbanken och Fed. 

Vi tror att sjunkande avkastningskrav tillsammans med kommande räntesänkningar kommer att påverka de minsta småbolagen mer än stora bolag. Många småbolag har i detta ränteklimat svårt att finansiera sig. Fastighetssektorn stod sig stark i marknadsturbulensen i början av augusti och vi ser tecken på en återhämtning från låga nivåer. Vi tror att fastighetssektorn tillsammans med med-tech kommer att vara vinande sektorer när räntorna sänks och riskviljan är tillbaka. 

Nu är en utmärkt tidpunkt för investeringar i ”äkta” småbolag som har låg korrelation med stora bolag och index.  

Visste du att? 

Småbolagsindex har över tid lägst risk mätt i volatilitet jämfört med mid cap och large cap index. (Källa: Nasdaq OMX Nordic, data: 2006-2024) 

Läs mer